FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
FSSC 22000; FFSC (Gıda Güvenliği Belgelendirmesi Vakfı) tarafından oluşturulan, tüm gıda zincirinde yer alan gıda üreticilerinin, gıda güvenliği sistemlerinin tetkik edilmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan uluslararası çapta kabul görmüş, ISO temelli bir belgelendirme programıdır.
FSSC 22000 Standardı üç bölümden oluşur:
- ISO 22000
- Ön Gereksinim Programları
- Ek FSSC 22000 Gereksinimleri
ISO 22000 standardı; FSSC 22000 standardının temelini oluşturmakta ve ISO 22000:2018 standardında belirtilen Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin (FSMS) geliştirilmesi, uygulanması ve bakım gereksinimlerini ana hatlarıyla belirtmektedir.
Plan, önkoşul programlarının (PRP) detaylarını veren zorunlu teknik şartname uygulamasını belirtmektedir. Bu PRP gereksinimleri; ISO / TS 22002-x serisi, NEN / NTA 8059 ve BSI / PAS 221 standartlarında belirtilmiştir.
FSSC 22000 ek gereksinimleri; hizmetlerin yönetimi, ürün etiketlemesi, gıda savunması ve gıda hilesinin azaltılması konularıyla ilgilidir.
Versiyon 5’te, ISO 9001’in bütün entegre unsurlarını FSSC 22000 standardına dahil eden, isteğe bağlı bir kalite yönetim standardı bulunmaktadır. Bu şekilde, bir Gıda Güvenliği Yönetimi Sertifikasını bir Kalite Yönetimi Sertifikası ile birleştirmek mümkündür.
Neden FSSC 22000?
Büyüyen dünya nüfusu; uygun fiyatlı, güvenli ve kaliteli ürünlere olan ihtiyacı artırmaktadır. Bununla birlikte, bu ürünlerin sosyal ve çevresel olarak sorumlu bir şekilde üretilmesi konusunda, tüketicinin eskiye oranla çok daha fazla soru sorduğu ve ciddi bir farkındalığa sahip olduğu da görülmektedir. FSSC 22000, işte bu noktada devreye girmekte ve söz konusu ihtiyacı karşılamak üzere tüketim malları endüstrisine, güvenilir bir marka güvence platformu sağlamaktadır.
FSSC 22000, Global Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI- Global Food Safety Initiative) tarafından tam olarak tanınmaktadır. Ayrıca, EA (European Cooperation for Accreditation) tarafından da kabul görmüş bir programdır. Bu program, bir kuruluşun; resmi makamların, gıda sektörü müşterilerinin ve tüketicilerin öne sürdüğü gereklilikleri sağlayabilecek, sağlam ve etkin bir gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olduğunu ortaya koyar.
FSSC 22000, bir işletmenin gıda güvenliği yönetim sistemini belgelendirmeye odaklanması nedeniyle, diğer gıda güvenliği sertifika programlarından ayrılır. Programın önemi ve daha fazlası için “Neden FSSC 22000?” videosunu izleyebilirsiniz.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardını Kimler Uygulayabilir?
- Perakende ve toptan zincirlerle ticaret yapanlar başta olmak üzere tüm gıda üreticileri,
- Hayvansal üretim yapanlar,
- Kuru yem ve evcil hayvanlar için kuru mama üretenler,
- Catering, festivallerde satış yapan seyyar gıda sunucuları, toplu yemek üretip dağıtanlar, özel organizasyonlara yiyecek ve içecek sağlayanlar,
- Toptan ve perakende satış yerleri/marketler,
- Taşıma ve depolama hizmeti yapan kuruluşlar,
- Gıda ambalajı üreticileri,
- Biyokimyasal ve kimyasal üreticileri (gıda gazı, sıvı ve toz aromalar – mineral – tuz karışımı üreticileri) bu standardı uygulayabilir.
Kasım 2020’de, FSSC 22000 Sertifika Programı Versiyon 5.1 yayınlanmıştır. FSSC 22000 resmî web sayfasından, standardın en güncel halini her zaman takip edebilirsiniz.
Belgelendirme için Standardın Gereklilikleri
Standart, belgelendirme için temelde 3 ana gereklilik üzerine kuruludur:
1.ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi şartları
FSSC 22000-Quality Belgelendirmesi olacaksa ISO 9001:2015 şartları.
2.Sektöre özel ön gereksinim şartları
Örneğin;
- ISO/TS 22002-1 (gıda üretimi)
- ISO/TS 22002-2 (yemek şirketleri – catering)
- ISO/TS 22002-3 (çiftçilik – farming)
- ISO/TS 22002-4 (paketleme malzemeleri)
- ISO TS 22002-6 (yem – feed)
- NEN/NTA 8059 (sevkiyat ve depolama)
- PAS 221 (perakende ve toptan)
3.Ek gereklilikler
FSSC 22000 ek gereklilikleri, standardın 2.5. maddesinde belirtmektedir. Kuruluş, belge almaya hak kazanabilmek için aşağıdaki gerekliliklerle ilgili bir uygulama yürütmelidir. (İlgili kategoriler, standartta belirtilmiştir.) Şimdi bunlara kısaca göz atalım:
a.Hizmetlerin Yönetimi
Hizmet alımları ile ilgili, ISO 22000:2018’de 7.1.6. maddesi bulunmaktadır. FSSC 22000’de ilave olarak; dış laboratuvar hizmetleri alımında yetkin laboratuvarların kullanılması gerektiği belirtilmektedir. (Örneğin; ISO 17025 gibi standartlara göre akredite olmuş laboratuvarlar, onaylı analizler vb.)
b.Ürün Etiketleme
Etiketleme ile ilgili konular, ISO 22000:2018’in 8.5.1.3. maddesinde belirtilmektedir. Ek olarak söz konusu kuruluş; ürünlerin, amaçlanan satış ülkesindeki yasal şartlar ve geçerli tüm gıda güvenliği (alerjenler dahil) kurallarına göre etiketlenmesini sağlamalıdır.
Kuruluşun, tedarik zincirinin tümü için prosesleri ve ürünleri kapsayan, dokümante edilmiş bir tehlike değerlendirme ve azaltma planı bulunmalıdır.
Kuruluş, dokümante edilmiş bir gıda sahteciliği ve hassasiyet analizi planı ile birlikte, bunları önleme ve azaltma planlarına sahip olmalıdır.
e.Logo Kullanımı
FSSC 22000 logosu, ürün ve paket üzerinde bulunamaz, atıf yapılamaz. Sertifikalı kuruluşlarda logo, sadece web sitesinde veya başka bir tanıtım malzemesinde pazarlama faaliyetleri için kullanılabilir.
f.Alerjen Yönetimi
Kuruluş, olası alerjen bulaşmalarının potansiyel kaynakları için risk değerlendirmesi ve azaltma/ortadan kaldırma kontrollerini içeren bir plan oluşturmalıdır. (Kategori C, E, FI, G, I & K)
g.Çevresel İzleme (Mikrobiyolojik ve Alerjen Kontrolü)
Kuruluş, mikrobiyolojik ve alerjen bulaşmalarını yönetmek için risk bazlı bir çevresel izleme planı oluşturmalıdır. Kayıtlar, izleme aktivitelerini ve trendleri içermelidir. (Kategori C, I & K)
h.Ürün Formülasyonu
Kuruluş, hayvan sağlığına olumsuz etkileri olabilecek besinleri içeren bileşenlerin kullanımını yönetmek için prosedürlere sahip olmalıdır. (Kategori D)
i.Sevkiyat ve Teslim
Kuruluş, ürünün kirlenme potansiyelini en aza indiren koşullar altında taşınmasını ve teslim edilmesini sağlamalıdır.
Hizmetlerimiz
FSSC 22000 Danışmanlığı
Ülkemizde FSSC 22000 Belgelendirmesi, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesindeki müşteriler tarafından, Türk firmaları ile çalışma ön koşulu olarak talep ediliyor.
Sonuç olarak, sizden de bu belgeyi almanız istenmiş olabilir ya da bir Avrupa firması ile çalışmayı istiyor olabilirsiniz. FSSC 22000 Belgelendirmesi için gerekli danışmanlık ve eğitim hizmeti taleplerinizi, bize iletişim sayfası üzerinden iletebilirsiniz.