Menü Kapat
kaizen

Kaizen Nedir?

Kaizen, Yalın Üretim araçlarından biridir. Yalın Düşünce’nin temel amacı; süreçleri her türlü israftan arındırmak, katma değeri olmayan her türlü faaliyeti sistem dışında bırakarak mükemmel prosesler yaratmak ve bu yolla maliyetleri azaltarak müşteriye en iyi ürünü sunmaktır. Bu sebeple Kaizen uygulamalarının, yalın üretimin temel amacına ve yönetim sistemlerinin sürekli iyileştirme maddelerine doğrudan hizmeti büyüktür.

Kaizen; Japonca kökenli bir kelime olup, Japoncada “değişim” anlamına gelen “kai” ile “daha iyi” anlamına gelen “zen” kelimelerinin birleşiminden doğmuştur. Türkçeye “daha iyisi için değişmek veya gelişmek” olarak çevrilebilen Kaizen kelimesi, “Sürekli İyileştirme” anlamıyla literatürde ve sahada sıklıkla kullanılır.

Yalın Üretim Modeli’nin unsurlarından biri olan Kaizen felsefesini en iyi açıklayan sözlerden biri, “Daha İyiyi Yapabilme” kavramıdır. Dolayısıyla Kaizen’i, daha iyisini yapabilmek için sürekli çalışmak ve mükemmele ulaşma arzusunu alışkanlık haline getirmek olarak tanımlayabiliriz.

Kaizen, yavaş ama sürekli adımlarla ilerlemek demektir. Kaizen uygulamalarında; iş geliştirme, iyileştirme ve başarının, hemen ve hızlı bir şekilde ortaya çıkması gerekmez. Yavaş yavaş ve emin adımlarla ortaya çıkan başarı, daha önemlidir.

Gıda Sektöründe Kaizen Uygulamaları

Günümüzde Yalın Üretim; Toyota Üretim Sistemi olarak ortaya çıkmasından da anlaşılacağı gibi, ağırlıklı olarak sanayi sektöründe uygulanmaktadır. Ancak bu, Yalın Üretim ve Kaizen mantığının, diğer sektörlerde kullanılamayacağı anlamına gelmez. 

Örneğin; gıda sektöründe, yoğun olarak Gıda Güvenliği Standartları ve Uygulamaları üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Ancak gelişen teknoloji ve artan rekabet koşulları göz önüne alındığında, gıda sektöründe karşılaşılan problemlerin çözümü için Kaizen, son derece basit ve etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

gıdada kaizen

Kaizen Kullanmanın Faydaları

Kaizen uygulamaları; şirket içinde problem çözme ve sürekli iyileştirmenin belirli bir yöntemle ve ekip çalışmasıyla ele alınmasını sağlar. Problem çözümlerinde ortak bir kurum dili oluşur. Böylelikle her Kaizen projesinde, sadece gerçek sorunlar ve gerçek çözümler konuşulmaya başlanır. Dolaylı olarak da olsa bunun, ekip ruhuna ve kurum kültürüne katkısı oldukça büyüktür.

12 Adım Kaizen Metodu

  1. Ekibin Kurulması
  2. Tema Seçimi
  3. Mevcut Durum Analizi
  4. Kaizen Planı
  5. Hedef Belirleme
  6. Sebep-Sonuç Analizi
  7. Çözüm Planları
  8. Çözüm Aktiviteleri
  9. Hedef-Sonuç
  10. Kazançlar
  11. Ekip Değerlendirme
  12. Standartlaştırma

Hizmetlerimiz

Gıda Sektöründe Kaizen Danışmanlığı

Gıda zincirinin herhangi bir aşamasında faaliyet gösteren bir işletmeyseniz, sürekli iyileşmenin kurumunuzda bir kültür haline gelmesini ister misiniz? 

İşletmenizdeki problemleri ekipler kurarak, katılımcı ve sürdürülebilir şekilde çözümlemek isterseniz, “Gıda Sektöründe Kaizen Danışmanlığı” hizmetimiz tam size göre. Bizimle iletişime geçerek bu alandaki danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

Kaizen Eğitimi

İlgili Makaleler