Menü Kapat

BRC Food Nedir?

BRC Food olarak bilinen Küresel Gıda Güvenliği Standardı, ilk kez 1998’de tedarik zinciri boyunca gıda güvenliği standartlarını uyumlu hale getirmek isteyen perakendeciler tarafından kurulan BRC (British Retails Consortium – İngiliz Perakende Konsorsiyumu) tarafından yayınlandı.

Bugün BRCGS (British Retails Consortium Global Standards) olarak anılan standart, tedarik zincirinde güven oluşturmaya yardımcı olan, pazar lideri küresel bir marka konumundadır.

İlk olarak 1998’de yayınlanan BRC Food Standardı, şu anda sekizinci sayısındadır. Bu standart, uluslararası alanda önde gelen birçok firma, kurum ve kuruluşun girdileriyle geliştirildiği için ayrı bir öneme sahiptir ve global tanınırlığa katkısı büyüktür.

Neden BRC Food?

BRC Food Standardı, gıda güvenliği konusunun ayrıntılı olarak ele alınması ve daha kolay anlaşılması için gıda sektörünün çeşitli alanlarında çalışan gıda endüstrisi uzmanları tarafından hazırlandı.

Bu standart; ürün güvenliğini, bütünlüğünü, yasal şartlara uygunluğunu ve kalitesini yönetmek için bir çerçeve oluşturur. Standartta yer alan kriterler; perakendeciler, üreticiler ve gıda sektöründe yer alan firmalar için operasyonel kontrol sağlar.

Bu nedenle BRC Food için; ISO 22000, HACCP gibi en bilinen gıda güvenliği standart ve uygulamalarının, daha özelleşmiş, daha titiz ve daha anlaşılır halidir diyebiliriz.

Son olarak; BRC Food, İngiltere başta olmak üzere küresel çapta tanınan, 3. taraf denetimlerine oldukça güvenilen ve sürekli geliştirilen bir standarttır. Ayrıca Global Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI- Global Food Safety Initiative) tarafından onaylanan bir standart ve programdır.

BRC Food Kimler Tarafından Uygulanabilir?

  • Et, balık ve süt ürünleri,
  • Sıvı ve katı yağlar,
  • İşlenmiş/hazır/kurutulmuş gıdalar,
  • Meyve, sebze, kuruyemiş,
  • İçecekler,
  • Unlu mamuller,
  • Tatlılar ve atıştırmalıklar,
  • İşlenmiş gıdalar,
  • Gıda üreticileri girdileri veya katkıları,
  • Meyve ve sebzeler gibi başlıca ürünler,
  • Evcil hayvanlar için hayvan gıdası.

Belgelendirme, denetimin yapıldığı sahada üretilen veya hazırlanmış olan ürünlere uygulanır, ayrıca üretim saha yönetiminin doğrudan kontrolü altında olan depo tesislerini de kapsamaktadır.

BRC Food Standardı Bölümleri

Standardın 8. Versiyonu (BRC Food v8) dokuz temel bölüme ayrılmıştır:

1.Üst Yönetim Taahhüdü

İyi bir gıda güvenliği kültürünün geliştirilmesinde üst düzeyde bağlılık esastır. Bu nedenle herhangi bir gıda güvenliği sisteminin etkili olması ve bu sistemlerin tam olarak uygulanmasını ve sürekli geliştirilmesini sağlamak için üst yönetimin kararlı davranması gerekir.

2.Gıda Güvenliği Planı - HACCP

Etkili bir tehlike ve risk analizi; şirketin, ürünlerinin güvenliği, kalitesi ve bütünlüğü için risk oluşturabilecek tehlikeleri tanımlamasını ve yönetmesini sağlar. Standart, uluslararası kabul görmüş Codex Alimentarius sisteminin gereksinimlerine dayalı olarak etkili bir Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası (HACCP) programının geliştirilmesini gerektirir.

3.Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi

Bu bölüm; şirketin, güvenli ürünler üretmek, müşteri beklentilerini karşılamak ve personelin eğitilmesini sağlamak için gerekli ürün ve süreç kontrollerinin temelini oluşturan, iyi belgelenmiş sistematik yönetim sistemlerinde çalışmasını sağlar.

4.Site Standartları

Bu; sitenin uygunluğunu, temizliğini ve kontrolünü kapsar ve fabrika koşulları, temizlik, ekipman, haşere kontrolü, yabancı cisim kontrolleri ve gıda savunma/saha güvenliği gibi konuları içerir.

5.Ürün Kontrolü

Alerjen yönetimi, gıda sahtekarlığının önlenmesi ve ürün testi gibi ürün kontrollerinin oluşturulması; güvenli ve özgün ürünlerin güvenilir bir şekilde tesliminde önemlidir.

6.Süreç Kontrolü

Bu gereksinimler; dokümante edilmiş HACCP planının, ürünü tutarlı bir şekilde doğru kalitede üretmeye yönelik etkili prosedürlerle birlikte günlük olarak uygulamaya konulmasını sağlar.

7.Personel

Eğitim, koruyucu kıyafet ve hijyen uygulamaları, bu bölümde ele alınmaktadır.

8.Yüksek Risk, Yüksek Dikkat ve Üretim Alanı Yüksek Bakım Gerektiren Risk Bölgeleri

Standardın, potansiyel patojen kontaminasyonuna duyarlı olan ve bu nedenle ürün güvenliğini sağlamak için ek kontrollere ihtiyaç duyan ürünlerle ilgili özel bir bölümüdür.

9.Ticareti Yapılan Ürünler için Gereklilikler

Normalde Standart kapsamına giren ve sahanın tesislerinde depolanan, ancak denetlenen tesiste üretilmeyen, daha fazla işlenmeyen veya paketlenmeyen gıda ürünlerini satın alan ve satan yerler için standardın bir ek bölümüdür.

Hizmetlerimiz

BRC Food Danışmanlığı

BRC Food olarak bildiğimiz güncel adıyla BRCGS Food Safety sistemini kurumunuzda uygulamaya karar verdiyseniz; gıda güvenliği konusunda uzman, sektörünüze ve kurumunuza en uygun ve en kullanışlı sistemin kurulumu için danışman ile çalışmanız, sizi avantajlı kılacaktır.

Küresel çapta tanınmış bir standart olan BRC Food Standardını kurumunuzda uygulamak ve/ya bu konu hakkında kendinizi geliştirmek istiyorsanız, gerekli danışmanlık ve eğitim hizmeti için bize iletişim sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

BRC Food Eğitimleri

İlgili Makaleler